Efficiënt, snel en een lust voor het oog

Een mooie tuin is een plek waar je kunt genieten van het buitenleven, de frisse lucht en de zon. Maar wat als het regent? Dan wil je niet dat je tuin verandert in een modderpoel of een vijver. Daarom is het belangrijk om een goede Regenwaterafvoer te hebben in je tuin.

Regenwaterafvoer is het afvoeren van regenwater dat op je dak, terras, oprit of gazon valt. Door het regenwater op een efficiënte manier af te voeren, voorkom je wateroverlast en schade aan je woning en tuin, en draag je bij aan een beter milieu. In dit artikel lees je alles over Regenwaterafvoer in de tuin, en hoe je dit kunt realiseren met de producten van Nicoll Connecto.


Waarom is regenwaterafvoer in de tuin belangrijk?

Regenwaterafvoer in de tuin is om meerdere redenen belangrijk. Ten eerste houdt het systeem je tuin droog en comfortabel, zodat je er ook na een regenbui van kunt genieten. Je voorkomt dat er plassen of modder ontstaan, die je tuin ontsieren en onveilig maken. Ten tweede beschermt het je woning tegen vochtproblemen, zoals lekkages, schimmel en houtrot. Door het regenwater snel en goed af te voeren, voorkom je dat het water tegen je gevel of onder je fundering komt. Ten derde draagt het bij aan een duurzame waterhuishouding. Door het regenwater af te koppelen van de riolering, verminder je de kans op overbelasting en dat de riool overloopt. Dit voorkomt watervervuiling en helpt om het grondwaterpeil op peil te houden. Bovendien kun je het regenwater hergebruiken om bijvoorbeeld je tuin mee te besproeien.

Nicoll Connecto

Als je op zoek bent naar een betrouwbare en kwalitatieve oplossing voor regenwaterafvoer in je tuin, dan zijn de producten van Nicoll Connecto de beste keuze. Ons Connecto-assortiment biedt een compleet assortiment aan lijnafwatering voor in de tuin. Lijnafwatering is een systeem van goten die langs de randen van je terras, oprit of gazon lopen, en die het regenwater opvangen en afvoeren naar een put of infiltratiekrat. De lijngoten van Nicoll Connecto zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof, dat bestand is tegen vorst, hitte, uv-straling en chemische stoffen. De lijngoten zijn eenvoudig te installeren dankzij het handige kliksysteem met een snelle en stevige verbinding tussen de goten. De lijngoten zijn verkrijgbaar in verschillende maten, uitvoeringen en kleuren. Zo vind je altijd een lijngoot die past bij jouw tuinontwerp.

Hoe leg je een regenwaterafvoersysteem aan in de tuin?

Het aanleggen van een regenwaterafvoersysteem in de tuin is niet moeilijk, maar vereist wel wat planning en voorbereiding. Hieronder volgen de belangrijkste stappen:

  • Bepaal waar je het regenwater naar af wilt voeren. Je kunt kiezen voor een infiltratiekrat, dat het water opslaat in de grond en langzaam laat wegzakken naar het grondwater. Je kunt ook kiezen voor een afvoerput, die het water afvoert naar het riool of een sloot. Dit is de eenvoudigste optie, maar minder duurzaam en soms verboden door de gemeente.

  • Bepaal waar je de lijngoten wilt plaatsen. Je wilt de lijngoten zo plaatsen dat ze het regenwater opvangen dat van je dak, terras, oprit of gazon afstroomt. Je kunt de lijngoten langs de randen van je verharde oppervlakken leggen, of dwars over je oppervlakken om het water verdelen. Zorg ervoor dat je de lijngoten onder aan een lichte helling plaatst, zodat het water goed naar de afvoer stroomt.

  • Graaf een sleuf voor de lijngoten. De sleuf moet ongeveer 10 cm breder en dieper zijn dan de lijngoten. Vul de bodem van de sleuf met een laag zand of grind, en stamp die goed aan. Leg vervolgens de lijngoten in de sleuf, en klik ze aan elkaar vast met het kliksysteem. Sluit de uiteinden van de lijngoten af met eindplaten, en sluit de afvoer aan op de infiltratiekrat of afvoerput.

  • Vul de sleuf rondom de lijngoten met zand of grind, en stamp goed aan. Zorg ervoor dat je de lijngoten niet beschadigt of vervormt. Dek vervolgens de lijngoten af met roosters, die je vastklikt op de goten. De roosters zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en designs, zodat je ze kunt afstemmen op je tuinstijl.

  • Geniet van je droge en mooie tuin!

Regenwaterafvoer rondom een woning

Niet alleen in je tuin, maar ook op en rondom je woning is regenwaterafvoer belangrijk. Je wilt voorkomen dat het regenwater van je dak of gevel op je terras of oprit terechtkomt, en daar voor overlast of schade zorgt. Daarom is het verstandig om ook de volgende Regenwaterafvoersystemen aan te leggen:

Regenwaterafvoer voor schuine daken:

Schuine daken maken gebruik van dakgoten en regenpijpen die langs de dakranden zijn geplaatst om het regenwater op te vangen en naar beneden te leiden. De helling van het dak laat het water automatisch naar de goten stromen, waardoor het risico op wateroverlast en schade aan de dakbedekking afneemt.

Regenwaterafvoer voor platte daken:

Bij platte daken is een efficiënte Regenwaterafvoer van essentieel belang om waterophoping te voorkomen. Meestal worden dakgoten en regenpijpen strategisch geplaatst om het regenwater snel en effectief af te voeren, waardoor mogelijke lekkages en waterschade afnemen.

Regenwaterafvoer voor dakterrassen:

Bij dakterrassen is een doordachte Regenwaterafvoer cruciaal zodat regenwater niet op het terras blijft staan. Meestal worden afvoerpunten en afvoerkanalen geïnstalleerd om het water snel en doeltreffend van het terrasoppervlak af te voeren, waardoor het gebruik van het dakterras bij slecht weer mogelijk blijft.

Benieuwd naar ons assortiment en alle voordelen?

Een volledig overzicht van het Connecto assortiment en alle technische specificaties van onze regenwaterafvoer oplossingen in onze brochure.

Kom in contact met onze specialisten

Frédéric Giesser
Accountmanager Namen - Henegouwen - Waals Brabant
+32 (0) 470 06 98 50
frederic.giesser@aliaxis.com

Luc Vreys
Accountmanager Limburg - Antwerpen
+32 (0) 471 69 01 06
luc.vreys@aliaxis.com

Olivier Lallemand
Accountmanager Luik – Namen – Luxemburg – Groothertogdom Luxemburg
+32 (0)497 54 16 95
olivier.lallemand@aliaxis.com

Downloads