Efficiënt, snel en een lust voor het oog

Een plat dak heeft een goede regenwaterafvoer nodig om te voorkomen dat er water op het dak blijft staan. Een plat dak heeft namelijk geen natuurlijke helling, waardoor regenwater zonder een goede uitweg geen kant op kan.

Zonder een goede afwatering kan een overmatige hoeveelheid regenwater op een plat dak grote gevolgen hebben. Water kan namelijk schade veroorzaken aan de dakbedekking, de constructie en de isolatie van het dak. Bovendien kan een teveel aan water leiden tot lekkages en schimmelvorming. Lees hier alles over het belang van een goede regenwaterafvoer voor platte daken.


Waarom is regenwaterafvoer voor platte daken belangrijk?

Regenwaterafvoer is de verzamelnaam voor alle onderdelen die zorgen voor de afvoer van regenwater vanaf een dak. Denk hierbij aan dakgoten, regenpijpen, dakdoorvoeren, stadsuitlopen en bladvangers. Een goede regenwaterafvoer voert het water snel en efficiënt af naar de riool, een regenton, of wordt geïnfiltreerd in de bodem.
Voor platte daken is regenwaterafvoer extra belangrijk, omdat deze daken geen natuurlijke helling hebben waardoor het water niet makkelijk weg kan lopen. Een plat dak moet daarom een kunstmatig afschot hebben, oftewel een lichte helling die het water naar de laagste punten van het dak laat stromen. Daar bevinden zich de regenwaterafvoeren, die het water verder naar beneden afvoeren.

Een goede regenwaterafvoer voor een plat dak heeft verschillende voordelen

  • Hij verlengt de levensduur van de dakbedekking, omdat deze minder wordt blootgesteld aan water en vuil.
  • Hij voorkomt dat het dak te zwaar wordt belast door water, wat kan leiden tot doorbuiging of instorting van de constructie.
  • Hij voorkomt dat er water onder de dakbedekking komt, wat kan leiden tot isolatieproblemen, vochtplekken en schimmelvorming.
  • Hij voorkomt dat er water over de rand van het dak stroomt, wat kan leiden tot schade aan de gevel, de fundering of de beplanting.
  • Hij draagt bij aan een duurzaam waterbeheer, door het water bijvoorbeeld op te vangen in een regenton of te infiltreren in de bodem.

Hoe leg je een regenwaterafvoersysteem voor een plat dak aan?

Een regenwaterafvoersysteem voor een plat dak bestaat uit verschillende onderdelen die op elkaar moeten worden afgestemd. Het is belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

  • de grootte en de vorm van het dak
  • de hoeveelheid en de intensiteit van de neerslag
  • de capaciteit en de diameter van de regenwaterafvoeren
  • de locatie en het aantal van de regenwaterafvoeren
  • de hoogte en de helling van het afschot
  • de kwaliteit en het materiaal van de regenwaterafvoeren

 

Een regenwaterafvoersysteem aanleggen voor een plat dak is geen eenvoudige klus. Het vereist kennis, ervaring en precisie om ervoor te garanderen dat het systeem goed functioneert en voldoet aan de normen en eisen. Daarom is het verstandig om dit over te laten aan een professionele installateur.

Brochure liever digitaal?

Regenwaterafvoer rondom je (t)huis

Naast regenwaterafvoer voor platte daken bestaan er ook andere soorten regenwaterafvoer voor rondom je woning. Hieronder volgen enkele andere oplossingen die Aliaxis aanbiedt:

Regenwaterafvoer voor schuine daken

Dit zijn regenwaterafvoeren die geschikt zijn voor daken met een helling. Deze daken hebben van nature een goede afwatering en vereisen daarom een ander systeem dan platte daken.

Regenwaterafvoer voor dakterrassen

Dit zijn regenwaterafvoeren die geschikt zijn voor dakterrassen, oftewel platte daken die als buitenruimte worden gebruikt.

Regenwaterafvoer in de tuin

Dit zijn regenwaterafvoeren die geschikt zijn voor het afvoeren van regenwater in de tuin. Deze systemen kunnen gericht zijn op het afvoeren en/of opvangen van regenwater.

Uit welke onderdelen bestaat een regenwaterafvoersysteem voor platte daken?

Een regenwaterafvoersysteem voor platte daken bestaat uit verschillende onderdelen die samen het water afvoeren. De belangrijkste onderdelen zijn:

  • Dakdoorvoeren

Dit zijn ronde of rechthoekige pijpen die door het dak lopen of aan de rand van het dak zitten en het water van het dak naar de regenpijp leiden. Ze zijn meestal gemaakt van zink, pvc of epdm en hebben een flap of een manchet om de aansluiting met de dakbedekking waterdicht te maken.

  • Dakgoten

Dit zijn dan weer langwerpige bakken die aan de dakrand worden bevestigd. Ze vangen het water van de stadsuitlopen op en leiden het naar de regenpijp. Ze zijn meestal gemaakt van zink, pvc of aluminium en kunnen verschillende vormen en maten hebben.

 

  • Bladvangers

Deze roosters of korven worden in de dakgoot, de dakdoorvoer of de regenpijp geplaatst om te voorkomen dat bladeren of ander vuil in het regenwaterafvoersysteem belanden. Ze zijn meestal gemaakt van metaal of kunststof en hebben verschillende vormen en maten.

  • Stadsuitlopen 

Dit zijn dakdoorvoeren die direct op de dakrand worden geplaatst en het water naar een dakgoot of een regenpijp leiden. Ze zijn meestal gemaakt van zink of aluminium en hebben een sierlijke vormgeving.

  • Regenpijpen

Deze verticale buizen worden aan de gevel bevestigd en leiden het water van de dakgoot of de dakdoorvoer naar de riool of een regenton. Ze zijn meestal gemaakt van zink, pvc of aluminium en hebben verschillende vormen en maten.

 


 

Benieuwd naar ons assortiment en alle voordelen?

Bekijk alle onze regenwaterafvoer oplossingen in onze brochure.

Kom in contact met onze specialisten

Luc Vreys
Accountmanager Limburg - Antwerpen
+32 (0) 471 69 01 06
luc.vreys@aliaxis.com

Olivier Lallemand
Accountmanager Luik – Namen – Luxemburg – Groothertogdom Luxemburg
+32 (0)497 54 16 95
olivier.lallemand@aliaxis.com

Frédéric Giesser
Accountmanager Namen - Henegouwen - Waals Brabant
+32 (0) 470 06 98 50
frederic.giesser@aliaxis.com