Welke fouten moeten worden vermeden bij het aanleggen van een badkamer?
Sorry, your browser does not support inline SVG.

De badkamer is ongetwijfeld een van de belangrijkste vertrekken van uw huis en daarom verdient deze ruimte vanzelfsprekend uw aandacht zodat het een perfecte functionele ruimte voor ontspanning wordt.
Er bestaan zeer uiteenlopende mogelijkheden voor badkamerinrichtingen. In ieder geval is het belangrijk om bepaalde fouten te vermijden, zodat alles volgens de regels van het ambacht uitgevoerd wordt. Om u hierbij te helpen zijn wij zo vrij geweest om u te voorzien van enkele tips.

Een goede berekening maken van de beschikbare ruimte

De indeling van de badkamer is feitelijk afhankelijk van de ruimte die u tot uw beschikking heeft. Het inrichten van een kleine badkamer in de echtelijke slaapkamer is iets anders dan het inrichten van een badkamer voor het hele gezin.

In een grote ruimte kunt u bijvoorbeeld beter dubbele wasbakken plaatsen en opbergruimte creëren door middel van een meubel onder de wastafel met vakken of schuifdeurtjes. Als u meer opbergruimte nodig heeft, kunt u planken aanbrengen waar iedereen zijn eigen spullen kan neerzetten.

Verlies het esthetisch aspect niet uit het oog en zorg ervoor dat deze ruimte harmonisch en aangenaam is met een wellnessuitstraling. Kies de geschikte materialen.

Zo weinig mogelijk meubels zodat de ruimte beter wordt geventileerd

Het is niet altijd eenvoudig om opbergmeubels te vinden die geschikt zijn voor een badkamer.

Als u bijvoorbeeld een kleine design badkamer heeft, kunt u het beste zo weinig mogelijk meubels plaatsen om ruimte te besparen. Om de ruimte zo goed mogelijk in te richten zou het verstandiger zijn om te kiezen voor hangende meubels, zodat de vloer vrij blijft en er meer bewegingsvrijheid is. Hierdoor houdt u het gevoel van ruimte.

Bewaar vervolgens alleen de meest nuttige toiletartikelen zodat de toiletkast niet te vol raakt.

Praktische en harmonieuze installaties

Om ruimte te besparen, kunt u de badkuip vervangen door een Italiaanse douche, die momenteel zeer in trek zijn. Deze gelijkvloerse douche met een extreem platte douchebak is heel praktisch. Tegen spetteren kunt u de douche discreet scheiden van de rest van de ruimte door middel van een transparante douchewand.

Kies de juiste bekleding

Sommige mensen zouden graag een tapijt in de badkamer hebben, maar zorg ervoor dat dit niet van stof is, want door de vochtigheid ontstaan hier enorm veel kiemen in.

U kunt beter kiezen voor onderhoudsvriendelijk materiaal; een vinyl tapijt of tegels. Misschien is het beter te kiezen voor keramiektegels die in vele kleuren en tinten te verkrijgen zijn, zodat deze perfect afgestemd zijn op uw smaak.

Denk aan de verwarming en de ventilatie

Vergeet niet genoeg aandacht te besteden aan het verwarmingssysteem bij het aanleggen van een badkamer. De meest praktische oplossing is een handdoekradiator. Voorzien van een programmeerbare thermostaat, verspreidt deze een homogene en aangename warmte wanneer u in de badkamer bezig bent en u kunt er tevens uw handdoeken op drogen.

Ter voorkoming van schimmel- en paddenstoelvorming moet u ook denken aan een goed ventilatiesysteem waardoor de vochtigheidsgraad beter wordt beheerst.

Denk ook aan verschillende lichtpunten

Een goed verlichte badkamer heeft zeker een warmere en aantrekkelijkere uitstraling. Hiervoor is een van de oplossingen het aanbrengen van verlichting boven de spiegels boven het wastafelgedeelte. Maar dit volstaat niet, daarom is het misschien verstandiger om andere indirecte lichtbronnen te creëren. Maar let op, u dient rekening te houden met de veiligheidsnormen bij de installatie hiervan.

Hoe groot uw badkamer ook is, als u in de eerste plaats graag een ontspannende wellnessruimte wilt creëren, is het essentieel dat deze foutloos, verstandig en vakkundig wordt aangelegd. Een goed georganiseerde en geraffineerde ruimte is altijd aantrekkelijker.