Onze 8 acties ten gunste van circulaire economie
Sorry, your browser does not support inline SVG.

Al meer dan 60 jaar streven we er bij Aliaxis hard naar het gebruik en de verspilling van grondstoffen, water en energiebronnen te beperken. We hebben altijd op een milieuvriendelijke manier gehandeld; het zit gewoon in ons DNA.

Vandaag heeft onze onderneming zich tot doel gesteld de ontwikkeling van de circulaire economie te bevorderen: meer tussenkomen aan de bron is ons motto en zelfs ons speerpunt geworden. We nemen plastic producten aan het einde van hun levenscyclus terug aan en hergebruiken ze om nieuwe producten te maken. Op die manier vervuilen ons afval en puin onze steden, rivieren en zeeën niet, maar blijven ze in een verdienstelijke cirkel, gecreëerd door circulaire economie. Dit programma zou niet mogelijk zijn geweest zonder onze medewerkers, klanten en partners die zich allemaal 100% hebben ingezet.

Handelen aan de bron is onze prioriteit en bij Aliaxis zetten we ons in om de circulaire economie te versterken door middel van acht belangrijke acties:

Onze producten ecologisch ontwerpen, om hun impact op het milieu te verminderen, gedurende hun hele bestaan.

Dankzij die actie konden we niet alleen onze producten, maar ook onze productiemethoden, onze verpakkingen, onze marketing, enz. heroverwegen. Zo hebben we bijvoorbeeld nieuwe spoelknoppen uitgevonden voor bejaardentehuizen en mensen met beperkte mobiliteit, een innovatie die het waterverbruik vermindert.

Toepassing van milieuvriendelijke productiemethoden om het effect van onze productieactiviteiten op het milieu te beperken

Omdat we voor een ecologisch ontwerp wilden gaan, hebben we gekozen voor soberdere productiemethoden om het effect van wat we produceren op het milieu te verminderen. En daarin zijn we geslaagd. Het bewijs daarvoor is dat onze fabriek in Lyon het HQE-label toegekend kreeg, wat voor hoge milieukwaliteit staat. Een ander voorbeeld is dat we onze traditionele spuitgietmachines hebben vervangen door elektrische spuitgietmachines die minder vervuiling veroorzaken.

Nog meer intern gerecycleerde grondstoffen gebruiken in onze productie; 95% van ons kunststofafval wordt reeds gerecupereerd.

Aliaxis blijft werken aan de integratie van gerecycleerd materiaal in de producten. Meer dan 95% van ons plastic afval wordt gerecupereerd, vermalen en geïnjecteerd in nieuwe producten.

Bevorderen van de aankoop van gerecycleerde grondstoffen om onze producten te maken, zonder daarvoor aan kwaliteit en functionaliteit in te boeten

We gebruiken jaarlijks vijfhonderd ton extern hergebruikte kunststoffen in onze productie. Reeds 80% van de kunststofcomponent van de goten bestaat uit RPM (gerecycleerde kunststoffen).

De volgende aansluitingen en afvoerbuizen, Nicoll Hometech, zullen worden ontworpen met extern gerecycleerd materiaal, op een minimumniveau van 20%. Ze zullen dus een innoverende oplossing zijn voor de stille afwatering van eengezinswoningen of kleine wooncollectieven.

Op weg naar milieuvriendelijke verpakking: 98% van onze verpakkingen kan worden herbruikt en 75% ervan is afkomstig van gerecycleerde materialen

Verpakkingen zijn weliswaar noodzakelijk, maar vormen een enorme bron van afval, wat schadelijk is voor het milieu en vooral voor de oceanen. Het ecologisch ontwerp van onze verpakkingen vermindert niet alleen de vervuiling, maar biedt ons ook een fundamenteel concurrentievoordeel: onze producten onderscheiden zich snel van die van onze concurrenten en spreken onze klanten aan, van wie de meerderheid voorstander is van een gezond milieu.

Reserveonderdelen te koop aanbieden om ‘te repareren in plaats van te vervangen’, als alternatief voor het vervangen van het volledige product

Aliaxis heeft het initiatief genomen om het beheer van reserveonderdelen te verbeteren, zodat ze een alternatief vormen voor de vervanging van het gehele product. Om dat te bereiken, stellen we onze klanten een lijst van reserveonderdelen ter beschikking, hoofdzakelijk bestaande uit sanitaire onderdelen die in het algemeen gemaakt zijn om lang mee te gaan. Op die manier zetten we ons in om geprogrammeerde economische veroudering tegen te gaan.

Meer inzamelpunten creëren om 3.000 verzamelpunten te bereiken, d.w.z. in ongeveer 1/3 van de verkooppunten in 2025

Dit is ook een van onze doelstellingen in onze strijd voor een gezond milieu: een echt netwerk creëren in het hele land, samenwerken met recycleerders om de interessantste gerecycleerde producten in te zamelen en zo de kwaliteit en de functionaliteit van onze producten optimaal houden.

De hoeveelheid gerecycleerd plastic in onze producten tegen 2025 vervijfvoudigen: 1 ton materiaal uit recycling komt overeen met een CO2-besparing van 2 tot 3 ton

Dit is een soort contract dat Aliaxis sinds 2018 is aangegaan, namelijk om de recyclage van plastic in de productie tot 2025 te vervijfvoudigen, wat neerkomt op bijna 2.500 ton.